Европа

Най-малко четирима са загинали при взрив в електроцентрала край Болоня (Обновена)

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Най-малко четирима души са загинали, а други няколко са в неизвестност след експлозия във водноелектрическа централа в Северна Италия. Взривът е станал под водата в централата на езерото Сувиана, на 70 км от град Болоня. Засегнатият район се намира на 30 м под повърхността на езерото.

Кметът на близкия град Камуняно заяви пред информационна агенция Ansa, че се предполага, че пожарът е избухнал по време на ремонтни дейности. Префектът на Болоня Атилио Висконти заяви, че огънят е избухнал, когато на осмия етаж под повърхността се е взривила турбина, което е довело до наводняване. Един от водолазите, участващи в операцията по издирване и спасяване, заяви пред италианския вестник La Repubblica, че е успял да достигне до седмия подземен, но не е могъл да локализира тримата затрупани по-надолу хора. 

 

 

Инцидентът се е случил по време на процедура по модернизиране на електрическата система на постройката. Алтернатор се е взривил в турбината, предизвиквайки сериозна експлозия. Очакваме спасителни екипи да продължат да издирват изчезналите.

Атилио Висконти, префект на Болоня

Според италианските медии двама мъже са били откарани в интензивно отделение. Кметът на Болоня Матео Лепоре, който посети мястото на инцидента, заяви, че условията за издирвателните екипи са "наистина сложни". Той заяви, че това е една от най-тежките трудови трагедии в най-новата история на Италия.

Главният прокурор на града Джузепе Амато каза пред италианските медии, че разследването ще започне, след като заводът бъде обезопасен и изчезналите хора бъдат открити. Причината за инцидента все още не е установена, но случилото се вероятно ще засили опасенията на синдикатите относно безопасността на работното място в Италия. Два от най-големите синдикати в страната ще проведат четиричасова общонационална стачка в четвъртък в знак на протест по този въпрос.