Европа

Война за дюнери: Германия в спор с Турция за правата над регистрация на уличната храна

От Euronews България Euronews България
Dyuner Duner Doner Pixabay Снимка: Pixabay

Германия се противопостави на турското заявление до Европейската комисия за признаване на дюнер кебапа в ЕС, подобно на неаполитанската пица и испанския хамон серано, съобщиха за Euronews източници, близки до възражението.

През април Турция подаде заявление за регистрация на името döner в Европа, така че то да може да се използва само от производители, които отговарят на регистрираните производствени методи и продуктови спецификации.

Вече завърши фазата на консултации, в която държавите членки на ЕС можеха да оспорят регистрацията на основания, свързани например с интелектуалната собственост, и говорител на Комисията потвърди пред Euronews, че е получено възражение срещу заявлението, въпреки че изпълнителният орган на ЕС отказа да потвърди коя държава се е противопоставила на заявлението.

Два източника, близки до казуса съобщиха, че базираното в Бон германско федерално министерство на храните и земеделието все пак е подало възражение срещу турската заявка.

На следващия етап от процедурата Комисията ще прецени допустимостта на възражението и ще даде на двете страни срок до шест месеца за постигане на споразумение.

Целта на искането на Тюркя е да се регистрира наименованието „döner“ в Европа, като се гарантира, че то ще се използва само от производители, които спазват регистрираните методи и спецификации. В такъв случай само парчетата говеждо и агнешко месо, „хоризонтално нарязани с дебелина 3-5 мм“, ще могат да бъдат етикетирани като döner, докато пилешкото трябва да е нарязано с дебелина на парчетата месо 1-2 см.

Тези технически подробности, посочени в заявлението, са вероятната причина за търкания между германските и турските производители относно начина на производство на най-популярната немска улична храна.

Терминът „döner“ идва от глагола „dönmek“ (обръщам) но повечето европейци го познават просто като „döner kebab“ - с добавката на името, използвано в арабската дума за всички видове месо, приготвени на огън.