Общество

„Домашна храна в кутия за училище“: Как да организираме балансирано и вкусно меню за децата ни?

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Вече трета година подред приготвям храна за училище за децата ми. Купувам и купони, но не толкова редовно. Чувам преподаватели, които казват - "Давате си парите за една филия хляб". Предпочитам да приготвя храна в кутия. Знам какво те обичат. Знам какво ще ядат и какво са изяли.“

Това сподели за Euronews Bulgaria Десислава Николаева - автор на книгата "Домашна храна в кутия за училище" и сайта "Мама знае всичко".

 

Ето какво още каза тя:

В неделя по принцип правя палачинки. Това е традиция у дома.

Четвъртък, петък, си правя едно меню какво ще готвя следващата седмица. Много е практично и удобно. Когато отида в магазина и не знам какво ще готвя купувам безцелно храна, и после я хвърляме много често. Така на база на менюто си правя списък и купувам от магазина. Знам какво ще приготвя за закуска, за вечеря и това ме улеснява. Спестява ми и време.

Храната, която подготвям, е балансирана. Има по малко вредни храни, има здравослови храни, има зеленчуци. Ако има суха храна има някакви сосчета. Гледам да е разнообразна за да не им омръзва.

Приготвях за децата ми солени гофрети с тиквички и ги питах преди това искате ли - никога не искаха. Когато директно след това започнах да ги приготвям и не им казвах какви са, казваха, че много са им харесали. На скоро им поднесох течен шоколад от нахут, всички изядоха доста лъжици, хареса им, а иначе никой не яде нахут вкъщи. Просто не знаеха, че е от нахут.

Все още не съм издала книгата "Домашна храна в кутия за училище", защото е по-щадяща за околната среда, и може да бъде в телефона на всяка домакиня. Планирам и обновяване на част от книгата. Когато някой я е купил ще получи допълнителна част с още ястия.

В пластмасовите кутийки не слагам гореща храна. Интересувам се от състава на кутиите, но не мисля, че на българския пазар има голямо разнообразие, така че внимавам.

 

Цялото интервю вижте във видеото.