Общество

Каузата за споделено родителство: Докога деца ще растат като сираци при живи родители?

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Има бивши партньори, но бивши родители няма. Родителското отчуждение е форма на насилие спрямо детето, като то е възможно, защото институциите го позволяват.

Това заявиха в студиото на Euronews PrimeTime адвокат Юлия Раданова, която е и учредител на Института по медиация и управление на спорове и Слави Несторов – основател на Фондация „Споделено родителство“.

„Убийството на Пейо Пеев заради спор за родителски права е крайната фаза на това, което войната на родителите може да приеме като форма“, посочи Юлия Раданова.

Според Слави Несторов това убийство е можело да бъде предотвратено, ако е имало законодателна реформа навреме.

Споделеното родителство е една малка крача към промяната, защото дори да се приеме законът за споделено родителство, след това трябва той да се приложи институционално“, подчерта Несторов и добави, че и сега има съдебни решения, които не се изпълняват и няма ефективни механизми за контрол, поради което е наложително да се приеме законодателна рамка, която да позволява минимално ниво на тълкувание.

„Практически децата са в един абсолютен капан – капана на лоялността, защото те са позицията си, все пак, на подчинени, разчитащи на възрастния, който ги отглежда“, посочи Юлия Раданова.

„Това, което наистина е голямата реформа, и тя ще се случи от 1 юли 2024 година, е въвеждането на задължителна медиация, където съдии по брачните спорове, по тези, свързани с упражняването на родителските права, ще могат не просто да насочат пожелателно и да пратят страни на медиация, а ще могат и да ги задължат да посетят медиатор“, обясни тя.

 

Целия разговор вижте във видеото.