Общество

Бащи настояват за промени в Семейния кодекс и равни права при отглеждане на дете след развод

От Euronews България Euronews България

Бащи излязоха на протест в триъгълника на властта. Протестиращите настояват за равни права при отглеждане на дете след развод. Протестът се организира от Фондация „Споделено родителство“.

Според Слави Несторов - основател на Фондация „Споделено родителство“, децата имат нужда от двама родители и имат право да бъдат щастливи, дори и ако родителите им са разделени.

Ние се борим за едно по-добро и по-здраво общество, защото здравото общество се гради на здрави хора. В наши ръце е бъдещето на израстващите.

Според Слави Несторов - основател на Фондация „Споделено родителство“

Според бащите са необходими законодателни промени в Семейния кодекс, чрез които да се въведе институтът на "споделеното родителство", за да могат повече деца да живеят и със своите бащи.

Такъв закон вече съществува в повечето европейски държави, България трябва да се нареди до тях. Другите държави са видели, че родителското отчуждение е голям проблем и децата имат нужда и двамата им родители да присъстват в живота им. България съще трябва да бъде пример за това.

Слави Несторов - основател на Фондация „Споделено родителство“

Институциите обаче са незаинтересовани, смятат протестиращите бащи.

Според Георги Живков институциите у нас нямат инструментариум, с който да свършат своята работа. Според протестиращия, има липса на психолози, които да работят с децата и родителите, но дори когато има експерти, те нямат правомощия да налагат правила.

Според бащите към момента законът не защитава по равно майчинството и бащинството.