Общество

Защо се стигна до спора за разделното събиране на отпадъци в София?

От Рая Стоянова Рая Стоянова Репортер

Политически борби и за боклука. Общински съветници от ГЕРБ -СДС и БСП скочиха срещу предложението на Столична община за увеличаване на контейнерите за разделно събиране на отпадъци. Днес точката влиза за разглеждане в Столичния общински съвет.

Според общинския съветник от ПП-ДБ-СС Пламена Терзирадева, докладът, които от групата предлагат за разглеждане, включва няколко промени, сред които три пъти повече контейнери за разделно събиране на боклук в целия град, които да са с по-удобни отвори за картон и кашони. Идеята включва още трицветна система на контейнерите, за да няма объркване за гражданите.

„Във вторник на комисия обаче видяхме поредното икономическо мнозинство между ГЕРБ-СДС и БСП, в което те отхвърлиха нашия доклад без особени аргументи. Техният проблем беше, че не са включени в процеса по създаване на доклада, които всъщност се предлага от администрацията. Интересното е, че за да вземат решение за повече цветни контейнери, им трябва дълго време да решат. За дружествата, които разграбиха 3 милиарда от парите на София, им трябваха 24 часа“, заяви Терзирадева.

Общинският съветник от ГЕРБ-СДС Анна Стойкова заяви, че групата им не е против този доклад, но са разбрали за него едва в края на миналата седмица, когато е бил обявен в дневния ред.

„По принцип това, което предлагат не е лошо и ние самите във времето назад сме коментирали да се увеличи броят на контейнерите, но не сме съгласни с това, което те показват като управляващи – да управляват на тъмно и непрозрачно“, посочи още Стойкова.

Целия разговор вижте във видеото.