Европа

Весела Чернева: Критиките на ЕК към България са насочени към политическите сили, които не довършиха съдебната реформа

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Има няколко позитивни елемента за България в Доклада относно върховенството на закона в Европейския съюз, който ЕК изнесе. Те са свързани с промените в Конституцията, Европейската комисия констатира, че за първи път има ограничаване на властта на главния прокурор, одобрява и разделянето на Съдебния съвет. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ заместник-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева.

Негативните нюанси в този доклад са свързани по-скоро с разследването на корупцията на практика, смята тя.

Трябва да отбележим, че промените в КПКОНПИ, тази Наредба, която Народното събрание продължава да не желае да приеме, прави на практика невъзможно разследването на корупцията по високите етажи. Тези критики на Европейската комисия са доста конкретно насочени към именно онези политически сили, които не пожелаха да довършат тези реформи.

По думите на Весела Чернева последиците за страната ни от този доклад могат да бъдат няколко.

„Според мен първо ще има все по-тясна връзка между върховенството на закона и структурните фондове. Тези критики ще бъдат използвани като критерии за това какви средства дадена държава ще може да получи. По отношение на Шенген мисля, че там по-скоро влияние ще имат изборите в Австрия“, отбеляза още Чернева.

Целия разговор вижте във видеото.