Свят

Исторически закон в САЩ бори инфлацията и предвижда по-високи данъци за богатите

От Георги Колев Георги Колев Редактор

След решаващ вот на американския вицепрезидент Камала Харис, Сенатът прие амбициозен проектозакон. В него се взимат мерки за намаляване на разходите за лечение и по-високо данъчно облагане върху богатите. Президентът Джо Байдън поздрави Сената за успешното одобрение на закона
Горната камара гласува с 51 на 50 гласа "ЗА" пакета на стойност 430 млрд. долара.
Амбициозният пакет има за цел да забави на глобалното затопляне, да намали разходите за лечение и да вдигне данъците на големите корпорации.

 

Днес, след повече от година упорита работа, Сенатът пише история. Убеден съм, че Законът за намаляване на инфлацията ще остане като един от най-значимите законодателни подвизи на 21-ви век. Нашият законопроект намалява инфлацията, понижава разходите, създава милиони добре платени работни места и е най-смелият климатичен пакет в историята на САЩ.

Чък Шумър, лидер на демократическото мнозинството в Сената

Демократите твърдят, че законът ще намали въглеродните емисии в САЩ с 40% до 2030 година. Климатичните промени вече излизат на преден план в политическия дневен ред в Съединените Щати.
Конкретните мерки, предвидени в закона са - отпускане на милиарди за производството на електрически превозни средства и насърчаване на зелената енергия.
Според републиканците, актът е поредното безотговорно харчене на пари.

 

Демократите тълкуват погрешно недоволството на американския народ. Те не искат още едно безразсъдно данъчно облагане и харчене на пари. Демократите вече ограбиха веднъж американските семейства чрез инфлацията, а сега тяхното решение на проблема е да ограбят американските семейства още веднъж.

Мич Макконъл, лидер на републиканското малцинство в Сената

Приетият закон е компромис, резултат от 18 месечни трудни преговори.
Гласуването в Камарата на представителите е в петък.