Европа

САЩ разположиха 5000 военни в Румъния

От Euronews България Euronews България

Военните части на САЩ откриха официалното си разполагане на войски в Румъния в отговор на руската инвазия в съседна Украйна. Пет хиляди военнослужещи от 101-ва въздушнодесантна дивизия ще бъдат настанени в източната въздушна база Когълничану, която се намира на 60 км. от българо-румънската граница и ще служи като техен основен оперативен център през следващите месеци.

Съединените щати планират да увеличат военната помощ за страните от Черноморския регион, по-специално за България, Украйна, Румъния и Грузия.

В отговор на войната на Русия, НАТО значително засили присъствието си в източната част на Алианса, с повече войски, морско присъствие и патрулиращи самолети. Изтребители за наблюдение от 7 натовски страни проведоха бойни учения над Румъния.

Основателите на 101-ва въздушно-десантна дивизия се сражаваха, жертваха и умряха, за да осигурят мира, на който Европа се радва от 1945 г. Насам. Мир, за който НАТО помогна и който сега е застрашен от руската инвазия в Украйна.

Генерал-майор Джей Пи Макгий, командир на 101-ва въздушнодесантна дивизия

В речта си пред официални лица и войници генерал-майор Джей Пи Макгий, командир на 101-ва въздушнодесантна дивизия, заяви, че неговото подразделение се намира най-близко до конфликта американска военна сила.

„Намираме се само на 320 мили от сраженията, които бушуват днес в Херсон, Украйна, което означава, че разполагането ни в Румъния ни прави най-близко разположените сили в американската армия“, посочи той.

По време на срещата на върха на НАТО в Мадрид миналия месец президентът на САЩ Джо Байдън обяви както ротационни бригадни бойни сили в Румъния, така и постоянен гарнизон в Полша, тъй като Вашингтон цели да засили присъствието си в Европа.