Свят

Избор между бивш прокурор и осъден престъпник: Какви са посланията от първия митинг на Камала Харис?

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор
Kamala Harris AP Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис. Снимка: AP, архив.

Ентусиазирана тълпа посрещна вицепрезидента на Съединените Щати Камала Харис в Уисконсин. Там тя откри политическата си кампания срещу кандидатът за втори мандат и бивш президент Доналд Тръмп. Във Вашингтон лидерите на Демократическата партия в Конгреса Чарлз Шумър и Хаким Джефрис подкрепиха вицепрезидента Харис, като номинация на партията.

Ще направим така, че всеки американец да има възможност да гласува и гласът му да бъде отчетен. Ние вярваме, че всеки човек в нашата страна трябва да има свободата да живее в безопасност от терора на насилието с огнестрелно оръжие. И също така вярваме в репродуктивната свобода. Ще спрем крайните забрани за аборти на Доналд Тръмп.

Камала Харис, вицепрезидент на Съединените Щати

От неделя следобед Камала Харис е успяла да събере повече от 100 милиона долара за кампанията си. Ново национално проучване на новинарската агенция Ройтерс и Ипсос показва, че тя води с два пункта пред Тръмп - 44% срещу 42%.

На тези избори всеки един от нас е изправен пред един въпрос. В каква държава искаме да живеем? Искаме ли да живеем в страна на свободата, състраданието и върховенството на закона? Или в страна на хаос, страх и омраза? Властта е в ръцете на хората. И през следващите 105 дни имаме работа за вършене. Имаме избори, които да спечелим.

Камала Харис, вицепрезидент на Съединените Щати

Въпреки че проучванията в цялата страна дават важни сигнали за подкрепата на американците за политическите кандидати, няколко конкурентни щата обикновено накланят баланса в Избирателната колегия на Съединените Щати. А именно тя решава кой ще спечели президентските избори. Междувременно пред репортери Тръмп заяви, че е готов да дебатира с Харис през септември.