Свят

Камала Харис си е осигурила необходимата подкрепа, за да бъде издигната за президент

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Вицепрезидентът на Съединените щати Камала Харис е получила подкрепата на достатъчно делегати на Демократическата партия, за да стане неин кандидат за президент. Според проучване на „Асошиейтед прес“ Харис е събрала гласовете на повече от 1 976 делегати, необходими за спечелване на номинацията в първия кръг на гласуването. Припомняме, че делегатите са хора, избрани да представляват своя район на Националния конгрес на Демократическата партия. Там те официално ще потвърдят кой ще номинацията за президент.

Има около 3900 делегати, които имат право да гласуват на първия тур на конвенцията за кандидата на Демократическата партия. И сега имаме вицепрезидент Харис с подкрепата на повече от половината от тях. Това обаче не означава, че тя е предполагаемият кандидат. Всичко ще бъде официално след конгреса на демократите през август.

Робърт Юн, „Асошиейтед прес“

От своя страна Харис заяви, че е „горда“, че си е осигурила „широка подкрепа“ и очаква с нетърпение да приеме официално номинацията. Говорейки пред служителите в щаба на кампанията си в Уилмингтън, щата Делауеър, политикът добави, че ѝ предстои много работа. Тя също така запозна екипа с визията си за страната и с възгледите, които според нея отличават нейната кампания от кампанията на Тръмп.

През следващите 106 дни имаме работа за вършене. Имаме врати, на които да почукаме. Имаме хора, с които да говорим. Имаме телефонни обаждания, които трябва да направим. И трябва да спечелим избори.

Камала Харис, вицепрезидент на САЩ

Тя отбеляза и постиженията на президента Байдън, като заяви, че работата ѝ с него е била чест за нея. Преди Харис да излезе на сцената, Байдън направи първите си коментари, откакто се отказа от участие в изборите, чрез телефонно обаждане. Той продължава да е в изолация след заразяване с Ковид-19. Президентът благодари на служителите си и призна, че екипът е „вложил“ „сърцето и душата си“, за да му помогне да остане на поста си за втори мандат. Той обаче заяви, че ще остане напълно ангажиран в кампанията.