Свят

Коя е Камала Харис и ще бъде ли тя първата жена президент на САЩ?

От Euronews България Euronews България
Kamala Harris AP Снимка: АП, архив.

Избраната наследница на Джо Байдън има понякога труден път към властта, а кампанията срещу Доналд Тръмп ще я тества както никога досега.

 

Когато Джо Байдън се отказа от президентските избори в САЩ след седмици натиск от страна на партията си, той бързо даде да се разбере, че има предвид само един наследник.

„Още първото ми решение като партиен кандидат през 2020 г. беше да избера Камала Харис за мой вицепрезидент“, написа той в публикация в X.

 

И това беше най-доброто решение, което съм взела. Днес искам да предложа пълната си подкрепа и подкрепа за Камала като кандидат на нашата партия тази година. Демократи, време е да се обединим и да победим Тръмп. Нека направим това.

Джо Байдън, президент на САЩ

В собственото си изявление Харис пише:

„От името на американския народ благодаря на Джо Байдън за изключителното му лидерство като президент на Съединените щати и за десетилетията му служба на страната ни.

За мен е чест да получа подкрепата на президента и намерението ми е да спечеля и да спечеля тази номинация.“

Харис все още трябва да бъде официално номинирана от партията на нейния конгрес в Чикаго след няколко седмици и все още не е известно дали тя ще се изправи срещу претендент.

Но комбинацията от сегашната ѝ позиция, подкрепата на Байдън и колективното изтощение от усилията да го накара да се оттегли ще затрудни другите кандидати да обяснят защо тя трябва да се бори за номинацията - особено след като, ако бъде избрана, тя ще бъде първата жена президент на страната и едва вторият чернокож президент.

 

И така, как Харис стигна до ръба на президентството?

 

Дъщеря на баща американец от Ямайка и майка индийка от Тамил, 59-годишната Харис е израснала в Оукланд, Калифорния. След като завършва университет и право, тя става окръжен прокурор и си проправя път в калифорнийската правна система, преди да бъде избрана за главен прокурор на щата през 2010 г.

Преизбрана през 2014 г., през 2016 г. тя е избрана за член на Сената на САЩ на мястото на напускащия сенатор демократ Барбара Боксър. След като влезе в Сената, Харис бързо стана национално известна с това, че използва прокурорските си умения при изслушванията в комисиите, като подлага на съдебен разпит свидетели с голям опит и информация, които на няколко пъти сами по себе си се превръщат в новина.

Сред тях са единствените двама утвърдени главни прокурори на Тръмп - Джеф Сешънс и Бил Бар, както и кандидатът за Върховния съд Брет Кавано.

Процесът на утвърждаване на Кавано през 2018 г., в рамките на който в крайна сметка съдията беше утвърден за член на най-висшия съд на САЩ, сега се помни най-вече със сериозните обвинения в сексуално посегателство, отправени публично срещу него от жени, които са го познавали в гимназията и колежа.

Преди обаче обвиненията да бъдат отправени и след това обсъдени в Сената, Харис вече беше използвала изслушванията, за да окаже натиск върху Кавано заради рестриктивните му възгледи за абортите, като го попита запомнящо се дали може да се сети за „някакви закони, които дават на правителството властта да взема решения за мъжкото тяло?“

Малко след изслушванията на Кавано Харис обяви, че се кандидатира за президентската номинация на Демократическата партия - кампания, която щеше да я изправи срещу Байдън.

 

"Това малко момиче бях аз"


След като за сравнително кратко време изгради мощна национална марка, Харис стартира президентската си кампания през януари 2019 г. Първият ѝ предизборен митинг събра 20 000 поддръжници, а данните за набраните средства през първия ден показаха, че тя е сила, с която трябва да се съобразяват.

Скоро обаче полето на Демократическата партия се разду до повече от 20 кандидати и да се отличи с политика стана трудно за Харис, особено срещу смелите левичари Бърни Сандърс и Елизабет Уорън.

По ирония на съдбата най-запомнящият се момент беше, когато тя се изправи срещу Байдън по време на телевизионен дебат за противопоставянето му на политиката на „автобусиране“, прилагана за подпомагане на десегрегацията на училищата след приемането на Закона за гражданските права. Призовавайки го за „гражданските“ му отношения със сегрегационните сенатори в началото на 70-те години на миналия век, тя напомни на Байдън за въздействието, което е имала десегрегацията.

 

Знаете, че в Калифорния имаше едно малко момиченце, което беше част от втория випуск, интегриран в държавните училища, и то всеки ден ходеше на училище с автобус. И това момиченце бях аз.

Камала Харис, вицепрезидент на САЩ

Размяната на мнения се оказва връхната точка в кампанията на Харис. Дойде ли третото тримесечие на 2019 г., стана ясно, че кампанията ѝ е вътрешно дезорганизирана, има голямо текучество на персонала и се бори за набиране на средства. Дори когато полето на Демократическата партия започна да се свива и консолидира около първите лидери, броят на нейните проучвания не се повиши и тя отпадна преди първите предварителни избори.

След това, през лятото на 2020 г., Байдън я избра за свой кандидат, описвайки я като „безстрашен борец за малкия човек и един от най-добрите държавни служители в страната“.

Независимо от ограниченията, свързани с пандемията COVID-19, тя се оказа силен участник в кампанията през 2020 г., като се представи ефективно в дебатите срещу вицепрезидента на Тръмп Майк Пенс.

Когато тя и Байдън спечелиха изборите, Харис стана първата жена, първият чернокож и първият човек от южноазиатски произход, който изпълнява длъжността вицепрезидент на САЩ.

Времето на Харис като вицепрезидент обаче ще се окаже трудно.

 

Трудно е да си на върха

Управлението на Байдън започна в сянката на атентата срещу Капитолия на САЩ от 6 януари 2021 г., когато пандемията все още убиваше хиляди американци, а икономиката се опитваше да се справи с нея.

В този контекст Байдън възложи на Харис портфейл от важни въпроси, сред които имиграцията и правото на глас - въпроси, които предизвикват дълбоко разделение и които могат да бъдат решени само чрез мащабно законодателство, нещо, което на свой ред изисква подкрепата на супермнозинство в Сената, с което демократите не разполагат.

По този начин Харис се опитваше да изложи аргументи за радикални реформи, които никога не са имали голям шанс за успех в Капитолия. Усилията ѝ да се справи с десетилетните проблеми на САЩ с имиграцията не бяха подпомогнати от едно прословуто интервю, в което тя видимо се нацупи, когато я попитаха защо все още не е посетила границата между САЩ и Мексико.

Непрекъснато се появяваха и негативни истории за атмосферата в кабинета на Харис, в който в първите години на администрацията се наблюдаваше поразително голямо текучество на служители, а външни лица спекулираха нелицеприятно за това колко значима е била нейната роля.

Въпреки това, когато кампанията за преизбиране на Байдън се раздвижи, Харис отново започна да се появява на предизборната пътека, където за пореден път доказа, че е способна да привлича и ентусиазира тълпата, дори когато застаряващият президент все повече се затрудняваше.

Когато стана ясно, че партията се обръща срещу перспективата Байдън да се кандидатира отново, спекулациите, че тя ще бъде естественият наследник, веднага започнаха да се увеличават, което доведе до експлозия от мемове, които се подиграват с нейния характерен смях и многократното позоваване на една от любимите поговорки на майка ѝ: „Мислиш ли, че току-що си паднала от кокосов орех?“

Все още не е ясно дали Харис ще успее да подобри анемичните резултати на Байдън в социологическите проучвания и набирането на средства, а и все още не е ясно дали тя ще се изправи пред предизвикателство за номинацията.

Въпреки това облекчението от оттеглянето на Байдън ще изпрати нова енергия и оптимизъм в нейната партия, поне в краткосрочен план - а добре отработените атаки на кампанията на Тръмп срещу възрастта на президента изведнъж станаха безсмислени.

Още по-неудобно за нейния съперник е, че на електората вече се напомня, че преди самият той да влезе в политиката, лично е дарил средства за двете ѝ калифорнийски кампании.