Euronews Сега

„Разходка с Тито“ за туристите в Хърватия

От Георги Колев Георги Колев Редактор

В Хърватия организират нова туристическа обиколка - “Разходка с Тито”. Тя отвежда посетителите до 8 обекта, свързани с лидера на бивша Югославия. 

За мнозина лидерът на бивша Югославия Йосип Броз Тито е деликатна тема. В хърватската столица Загреб с нова пешеходна обиколка проследяват сложното минало на Тито в град, в който наследството му продължава да предизвиква разногласия.

 

Все още водим разгорещени дебати, дори 42 години след смъртта му. Целта на обиколката е да се опитаме да нормализираме този дебат, защото трябва да признаем, че Тито е един от политическите гиганти на ХХ век.

Даниела Матиевич, екскурзовод 

Обиколката не цели да романтизира миналото. Екскурзоводът Даниела Матиевич изследва способността на Тито да държи под контрол етническото напрежение. Тя осъжда авторитарния му режим и потъпкването на човешките права в бивша Югославия.

 

Исках да чуя някои неща, които може би не са всеизвестни, за които не се говори. Това е нещо ново в Загреб – вместо да гледаме само катедралата, Каменната порта и други туристически забележителности.

Ведрана Башич, турист

Турът отвежда туристите до осем обекта в центъра на Загреб, които са свързани с Тито.

“Разходка с Тито" минава през площада, който някога е носил неговото име, както и през бившата му резиденция.