Общество

Експерт: Ако имате отменен полет – пазете всички документи за разходите, които правите

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Съветваме потребителите, които изчакват заместващ или нов полет от страна на авиокомпанията (при отменен полет – бел. ред.) наистина да пазят документите на разходите, които правят, и те да бъдат в разумен размер, за да могат впоследствие да бъдат осребрени от страна на авиокомпания.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ директорът на Европейския потребителски център Соня Спасова. По нейните думи авиокомпаниите признават разходите, когато те са за храна, освежителни напитки, храна, напитки, транспорт от и до летищата, респективно до хотела или до мястото за настаняване и обратно до летището.

„При нас в Европейски потребителски център сме получавали жалби, свързани с разходи за бира например, за някакъв вид алкохол, които в последствие авиокомпаниите не осребряват“, посочи експертът.

Тя отбеляза, че няма срок, в който потърпевшите трябва да заявят възстановяването на разходите, но е добре да го направят максимално бързо.

„Вторият ми съвет е да бъдат търпеливи, защото няма да им бъде отговорено в рамките на 2-3 дни или поне в много редки случаи, поне седмица, две, дори месец трябва да изчакат. И ако нямат отговор или пък този отговор не ги задоволява, а авиокомпанията е регистрирана в друга страна от Европейския съюз, биха могли да се обърнат към нас в Европейския потребителски център“, обясни Спасова.

 

Целия разговор вижте във видеото.