Свят

След технологичния срив: Какви са последиците?

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Голяма част от света се сблъска с онлайн безредие миналата седмица, когато широко разпространен технологичен срив засегна компании и услуги в различни отрасли - прекъсна полети, изключи банки и болнични системи. Някои медии дори нямаха възможност да излъчват телевизионните си канали. В основата на масовите смущения е CrowdStrike - фирма за киберсигурност, която предоставя софтуер на десетки компании по света. Компанията твърди, че проблемът е възникнал при внедряването на дефектна актуализация на компютри с Microsoft Windows. Проблемът, който стои зад прекъсването, не е инцидент, свързан със сигурността, или кибератака.

 

Този инцидент подчертава, че живеем в свят на зависимост и уязвимост. Информационните технологии са в основата на ежедневните ни операции, на бизнеса ни, на икономиката ни, на всичко в живота ни. Такива смущения ще продължават да се случват. 

Сали Уокър, бивш директор на отдел „Киберпространство“ в GCHQ

От CrowdStrike заявиха, че поправката е на път. Въпреки това хаосът се задълбочи дни след първото откриване на проблема. 

 

Това е човешката цена на всеки IT проблем, защото много малко от нас са експерти в кода, който управлява живота ни. Нормално е човек да не разбира напълно технологиите. Но хората, които се възползват от неяснотата, объркването, всички смесени послания, конспиративните теории, са тези, които искат да навредят. 

Сали Уокър, бивш директор на отдел „Киберпространство“ в GCHQ

Дълги опашки се образуваха на летищата в Съединени Щати, Европа и Азия. Авиокомпаниите загубиха достъп до услугите за регистрация и резервация по време на пиковите летни пътувания, а това доведе до прекъсване на хиляди полети. Банките в Южна Африка и Нова Зеландия съобщиха за прекъсвания, които са засегнали плащанията и онлайн услугите.