Европа

Две години по-късно: Жителите на украинско село бавно се завръщат в района

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Година и половина след освобождаването си от Русия жителите бавно се завръщат в Камянка, село в Харковска област в Украйна. Ръководителят на селския съвет, Евгений Панасенко, казва, че въпреки липсата на електричество 39 семейства са се завърнали, след като повечето от тях са избягали заради войната. Повече от хиляда души са живели в това село близо до Изиум, преди то да падне под окупация през 2022 г.

 

Тези покриви означават, че хората са били тук и искат да се върнат някой ден. Собствениците не са твърде далеч. Ако има ток или някакви комунални услуги на разположение, те биха се върнали да живеят тук.

Евгени Панасенко, изпълняващ длъжността ръководител на селския съвет на село Камянка

Олександър Хордиенко и съпругата му Жужа се завръщат в Камянка през февруари миналата година. Отнело им е година и половина, за да възстановят къщата си.

 

Тук покривът е здрав, а там не е. В къщата все още няма нищо, ще инсталираме отопление. И прозорците са монтирани.

Олександър Хордиенко, жител на Камянка

Панасенко казва, че най-голямото препятствие е минното поле, което трябва да бъде разчистено от бойните инженери. След като мините под електропроводите бъдат премахнати, инженерите ще могат да ремонтират инфраструктурата и селото ще има ток за първи път от две години. Междувременно в югоизточната част на Украйна местната църковна общност празнува първия си празник след възстановяването на църквата „Св. Петър и Павел:". През август миналата година руски ракетен удар поврежда сградата. Сега енориашите набират средства за ремонт на камбанарията, която е пострадала от взрива.

 

Русия твърди, че е превзела две села на фронтовата линия в Украйна 

Министерството на отбраната на Русия публикува кадри, които според него показват групов ракетен удар по две украински бронирани военни части в Донецка област. Междувременно украинските военновъздушни сили твърдят, че са свалили 35 от общо 39 безпилотни самолета и две крилати ракети, изстреляни от Русия. Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за по-„надеждна защита“ срещу тези „управляеми бомби“, изстреляни от руските самолети.