Свят

Ранени и загинали в няколко града в Украйна вследствие на руски обстрел

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Най-малко петима украински граждани са загинали след руските нападения в украинския фронтови район Донецк. Други трима са ранени трима. Нанесени са били щети на частни къщи и жилищна сграда. Руските военни атакуваха и с две управляеми бомби село Велика Новосилка, като раниха мъж и съпругата му в къщата им. На свой ред Володимир Зеленски, който участва в срещата на върха на Европейската политическа общност в Оксфордшир, обвини унгарския министър-председател Виктор Орбан, че е предал колегите си европейски лидери на Владимир Путин след неотдавнашната му „мирна мисия“ в Москва. Зеленски използва речта си, за да призове европейските лидери да предоставят повече средства за противовъздушна отбрана и оръжия на Украйна и да не поставят ограничения за използването им.

Ако някой в Европа се опитва да решава въпроси зад гърба на други или дори за сметка на някой друг. Ако някой иска да направи няколко пътувания до столицата на войната, за да говори и може би да обещае нещо против общите ни интереси или за сметка на Украйна или други държави, тогава защо трябва да се съобразяваме с такъв човек?

Володимир Зеленски, президент на Украйна

По-рано украински въздушни и морски безпилотни самолети нанесоха удари по руски военни цели на незаконно окупирания Кримски полуостров. При операцията на военноморските сили и Службата за сигурност на Украйна са нанесени щети на команден център и склад за боеприпаси, наред с други обекти на езерото Донузлав. Руските военни заявиха, че са свалили 33 украински въздушни дрона над Крим и 10 морски дрона, насочили се към полуострова. Стана ясно и, че отломки от свален украински дрон раниха двама души в руския град Курск. Същевременно Украйна призна, че отбранителните ѝ позиции около село Кринки на левия бряг на река Днепър в южната Херсонска област са били разрушени. Въпреки неуспеха украинският военен говорител Дмитрий Лиховий заяви по държавната телевизия, че бойните действия в района продължават.