България

Драстично поскъпване на ремонтите, но интересът се запазва

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Домашните ремонти поскъпнаха драстично в сравнение с предходната година. Въпреки това, хората харчат пари за ремонти, тъй като се опасяват, че инфлацията ще расте и трудът, и материалите ще продължат да поскъпват.
В имоти и ремонти най-много инвестират спестявания българи от чужбина. Стела Христова живее със семейството си от 15 години в Амстердам. Спестили пари и закупили апартамент, ново строителство в квартал на Велико Търново.

 

Преди две години го закупихме с шпакловка и мазилка, и така отлагахме, отлагахме, но след като видяхме, че цените взеха много да се качват, с много голяма скорост, и решихме да направим ремонт! Обадихме се на фирмата, от която закупихме жилището и с тяхна помощ решихме да направим ремонт.

Стела Христова, собственик на жилище

Стела поръчала ремонт на целия апартамент, който продължил два месеца- времето, в което са в България. По думите й има много висок скок имаше на цените за работа и материалите, които се използват.

За засилен интерес към ремонтите потвърждават от фирми и агенции за недвижими имоти.

 

Бързат хората, за да не стане някакво драстично повишаване на цените, ситуацията е много несигурна във връзка с войната в Украйна – с доставката на желязо, имаше троен скок на цените на желязото. Хората масово инвестират спестените си пари, тъй като се притесняват от инфлацията, от огромния скок на цените на жилищата, на строителните материали.

Даниела Христова, брокер

Някои услуги като монтаж на дограма са поскъпнали със 150% в сравнение с миналата година.
Големият брой заявки за домашни ремонти води понякога и до недостиг на работни бригади. Фирмите съветват клиентите си да планират ремонтните дейности по-рано, за да изпълнят в срок услугата.