Политика

Политологът Милен Любенов: Конфликтът в ДПС вероятно се дължи на свръхамбициите на Пеевски

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Случилото се днес в централата на ДПС е пореден опит за премерване на силите. В партията очевидно има проблем, който не може да се разреши толкова бързо. Това каза в студиото на Euronews Primetime политологът доц. Милен Любенов.

По думите му според Устава на ДПС Централният съвет може да взима решения, но за отстраняване на председателите на партията и за избор на нов председател е необходимо да бъде свикана Националната конференция на партията. Според Любенов това би създало сериозни проблеми пред ДПС, основно заради наближаващите предсрочни парламентарни избори по отношение на регистрацията на партията в Централната избирателна комисия. Предстоят много сериозни правни казуси в ДПС, коментира още той.

„Определено и при Ахмед Доган и при Делян Пеевски става дума за един и същи олигархичен модел на управление – както в партията, така и в участието на ДПС в управлението изобщо през последните години. Сега възникна много сериозен конфликт, който вероятно се дължи на свръхамбициите на Пеевски. Това е поне една от основните причини, но тя поставя под риск функционирането на партията изобщо“, отбеляза още Милен Любенов.

Целия разговор вижте във видеото.