Euronews Уикенд

Китайски и тайвански бойни кораби в опасна близост в открито море

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
APTOPIX China Taiwan Military Exercises 22217089849513 Снимка: AP

Последен ден от китайските военни учения край Тайван. Напрежението в района ескалира след визитата на председателя на долната камара на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе. Тайванските власти алармираха, че китайски кораби са пресекли буферната зона, която разделя континентален Китай от острова. Пекин и Вашингтон си отправиха взаимни обвинения - в дестабилизиране на района.

 

Китайски и тайвански военни кораби плаваха опасно близо в открито море. Това се случи малко преди планирания край на китайските военни учения. Китайски кораби са преминали буферната зона, която разделя континентален Китай от острова.

От Тайпе заявиха, че Пекин симулира атака срещу Тайван - с военни кораби, самолети и дронове.

Добавиха, че са мобилизирали своите сили, за да реагират на евентуална заплаха. 

Според американския държавен секретар, Антъни Блинкен, действията на Китай са провокативни и безотговорни, и са в разрез с усилията за съхраняване на мира и стабилността в региона.

 

Почти половината от световния търговски флот и близо 90% от най-големите кораби в света са преминали през тайванския проток тази година. След изстрелването на ракетите, Пекин демонстрира нов вид безотговорност. Те спряха диалога в 8 различни области, в които нашите две държави можеха да работят заедно. 

Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ

Според Китай обаче, САЩ трябва да спрат намесата си във вътрешните работи на страната. Коментарът е по повод визитата на председателя на долната камара на САЩ Нанси Пелоси по-рано в Тайван, остров, който Пекин разглежда като неразделна част от своята територия.