Култура

Служебният министър на културата: Средствата за култура трябва да достигат до хората, които ги заслужават

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, предвидени за култура, трябва да бъдат усвоени. Това каза в студиото на Euronews Primetime служебният министър на културата маестро проф. Найден Тодоров.

Обикновено, когато кандидатстваме за някакви проекти, искаме да осъществим дадено събитие или поредица от събития. Тук става дума за нещо по-различно, защото средствата, предвидени през Фонд Култура са за да се създадат структури, които да успеят да осъществяват дейности през общините.

Така по думите му общините, които имат свои културни календари и дейности, ще успеят да ги развиват, а тези, които нямат – ще получат възможност да наваксат в това отношение.

Проф. Тодоров обясни, че има още два елемента на този проект – за създаване на европейско съдържание, както и разпространение на културния продукт у нас и зад граница. Той уточни, че две от тези общо шест програми са насочени именно към малките общини, така че средства да има и за тя.

Министърът беше категоричен, че е възможно да се случи и уеднаквяване на доходите на хората на изкуството в България с тези на колегите им от чужбина.

„Парите за култура у нас не са чак толкова малко. Не са много, но не са и чак толкова малко. Проблемът тук е, че част от парите не отиват където трябва, не се разпределят съвсем правилно и те се губят, а така до хората на изкуството не достига всичко. Парите трябва да достигат до хората, които творят изкуство, но до тези, които го заслужават. “, уточни още проф. Найден Тодоров.

Целия разговор вижте във видеото.