Политика

ПП-ДБ видяха скрити мотиви в отстраняването на Андрей Гюров от поста подуправител на БНБ

От Euronews България Euronews България

От ПП-ДБ видяха скрити мотиви в предсрочното отстраняването на Андрей Гюров от поста подуправител на Българската народна банка. Според официалната позиция на партията, се прави опит Гюров да отпадне от списъка с кандидати за евентуалните служебни премиери. Не закъсняха и политическите коментари в парламента.

След близо година на поста подуправител на БНБ , Управителният съвет на трезора прекрати вчера правомощията на  Андрей Гюров .Като причина се посочва решение на антикорупционната комисия от края на юни, според което той не може да заема длъжността, тъй като е бил и член на партия и съдружник в търговско дружество. От ПП-ДБ заподозряха скрити мотиви в действията на държавния трезор.

„Правят впечатление обаче усилията на БНБ преди административния съд да се произнесе и тук ключовият въпрос е защо толкова много бързат. Дали това не са усилия за отстраняване на потенциален кандидат за служебен министър-председател на България“, запита Венко Сабрутев, от ПП-ДБ.

От ГЕРБ-СДС са категорични, че законът е спазен.

„Компетентният орган, комисията за противодействие на корупцията се е произнесла по отношение на дейността на господин Гюров и е установила несъвместимост. Съгласно закона за БНБ, Управителният съвет е взел решение . Оттук нататък пред господин Гюров стоят две алтернативи, едната е да приеме решението, другата е да обжалва“, каза Теменужка Петкова, ГЕРБ-СДС.

От „Възраждане“ се съгласиха със  становището на БНБ и обявиха , че  няма как  подуправители  да се забъркват в политическия процес. Според Корнелия Нинова от БСП   пък държавна институция пада жертва на междупартньорските отношения между ГЕРБ и ПП-ДБ  От своя  страна Андрей Гюров обяви, че  ще обжалва решението на БНБ пред Върховния административен съд.