Euronews Уикенд

Напрежението Израел – Газа: Продължава обстрелът, най-малко 32 жертви и 200 ранени

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Втори лидер на палестинската радикална групировка “Ислямски джихад” е бил ликвидиран. Броят на жертвите се увеличи до 32, сред тях и шест деца. Това обявиха здравните власти на Палестина. Ранени са над 200 палестинци.

От палестинската радикална групировка "Ислямски джихад" изстреляха стотици ракети и снаряди към Израел, повечето от тях са били прехванати от “Железния купол”.

За първи път от петък сирените за въздушна опасност се чуха и в района на Йерусалим. 

Докато израелските сили продължават атаките срещу цели в Газа, министърът на отбраната Бени Ганц заяви, че лидерите на “Ислямски джихад” ще си платят за ударите срещу неговата страна. 

 

Целта на операция “Зазоряване” е да премахне заплахата от страна на терористичната организация “Ислямски джихад” и да възстанови мира и стабилността в южната част на Израел. Осуетихме и ще продължим да осуетяваме много планове на терористи за изстрелване на ракети от Газа към Израел. Ударихме десетки терористични съоръжения, използвани от “Ислямския джихад” за производството и изстрелването на ракети.

Бени Ганц, министър на отбраната на Израел

Израелската армия предупреди, че операцията с кодово име "Зазоряване" може да продължи една седмица. Досега при удари на израелската авиация са загинали повече от 30 души, сред тях и деца. Повече от 200 палестинци са ранени, по данни на палестинските здравни власти. 

Убит е бил и втори лидер на палестинската радикална групировка “Ислямски джихад” - Халед Мансур, който преди това оцеля при 5 опита за ликвидирането му. 

От Европейския съюз изразиха тревога заради новото напрежение в региона. От Египет се опитват да договори прекратяване на огъня.

Това е най-сериозната ескалация на напрежение в района на Ивицата Газа от миналия май и 11-дневната война, при която загинаха повече от 200 палестинци и десетки израелци.