Политика

ГЕРБ ще разговаря с ПП-ДБ относно декларацията им, но няма да подкрепи втория мандат

От Euronews България Euronews България

“Ще се отзовем на поканата на ПП-ДБ за разговори относно декларацията им, представена пред президента Радев. Подкрепа за втори и трети мандат обаче няма да има”. Това заяви Деница Сачева, заместник-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС, на брифинг в Народното събрание, предаде БГНЕС.

“Въпреки нашите забележки, ПГ на ГЕРБ е системна партия, и ще се отзовем на поканата за среща. От страна на ПП-ДБ на срещата ще присъстват Людмила Илиева, Надежда Корданова и Божидар Божанов, а от наша страна - аз, Рая Назарян и Росен Желязков”, обяви Сачева.

Срещата вероятно ще се състои утре. Позицията на ГЕРБ-СДС, обаче, остава непроменена - подкрепа за втори или трети мандат няма да има, напомни Сачева.

“Получихме писмо от Божидар Божанов до Бойко Борисов, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС, в което са поканени представители на нашата парламентарна група да участват в среща за обсъждане на проекта на декларация, обявена от ПП-ДБ на среща с президента. Досега получавахме разнопосочни становища от страна на ПП-ДБ. На нашата покана за реализация на първи мандат ние дори не получихме писмен отказ за среща от ПП-ДБ. Те заявиха, че ще се категорична опозиция. Очевидно сега, поради технически причини, коалицията стана втора сила, и виждаме някаква зрялост от тяхна страна. Скептични сме към това доколко парламентарна група с 39 души може да си позволи да диктува дневния ред на обществото и как парламентарна група, която е загубила 300 000 гласа, продължава да нравоучава", допълни Сачева.

"Надяваме се, че предстоящата предизборна кампания ще даде възможност на колегите да преосмислят поведението си и в следващия парламент да може приоритетите, които непрекъснато представяме пред обществото, да станат реални политически резултати", посочи още зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ.

Теменужка Петкова подчерта, че ПП-ДБ заявяват как само те "са антикорупционерите", и сега ще тестват останалите партии, но според нея това не е така. "Това че си се самопровъзгласил за борец с корупцията, не те прави такъв. Не бива да забравяме, че ПП-ДБ дължат отговори на българското общество, свързани с корупционни скандали - Gemcorp, контрабандата на Агенция Митници и снимките с пачките и пуделите, исканата дерогация без да има мотиви за нея - ПП-ДБ дължат отговори за тях", категорична е Теменужка Петкова.

Тя добави, че всички опити за пристрояване на антикорупционното законодателство и говорене трябва да бъде забравено от ПП-ДБ, за да има ползотворни разговори. "Колкото по-бързо спрете да се провъзгласявате за единствените борци с корупцията в страната и за единствената антикорупционна партия в страната, толкова по-бързо ще намерим пътя един към друг, за да решаваме проблемите на хората", коментира Петкова.

От брифинга стана ясно и че днес на председателски съвет ще се вземе решение дали да се попълнят съставите на парламентарните комисии тази седмица.

Междувременно съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков отговори задочно на позицията на ГЕРБ-СДС:

„Превеждам от Герберски към днешна дата: Общи приказки – ДА; Борба с корупцията – НЕ“, написа Петков в профила си в социалната мрежа.

 

„Възраждане“ готови да дадат подкрепа, но в замяна искат референдум за НАТО и еврото

„Възраждане“ ще подкрепи декларацията на ПП-ДБ, ако те подкрепят декларацията на „Възраждане“, заявиха от партията на Костадин Костадинов в съобщение, разпространено от пресцентъра на политическата сила.

От „Възраждане“ предложиха свой проект на декларация на Народното събрание относно затвърждаване на демократичните принципи на управление в страната и решаване на кризата на политическия процес у нас. В нея се съдържат седем точки, в които се изразява воля за провеждане на пет референдума, засягащи важни обществени въпроси, за предоговаряне на условията за членство в Европейския съюз (ЕС) и приемане на Закон за регистрация на чуждестранните агенти.

За да бъде прекратена политическата криза, трябва да спре разделението и противопоставянето, посочват от партията и заявяват, че за да няма противопоставяне, е необходимо да бъде слушан българският народ и да бъдат спазвани демократичните принципи.

В декларацията се предлага Народното събрание да декларира воля за работа и за подкрепа за референдум относно запазването на българския лев като единствената официална валута в България или приемане на еврото като такава; за референдум относно членството на България в НАТО; за провеждане на "референдум относно прекратяване на договора за сътрудничеството със САЩ, с който се предоставят безвъзмездно четири военни бази на американските военни, под предлог за съвместно ползване"; за референдум относно премахването на санкциите срещу Русия и създаване на компенсаторен фонд за българските предприемачи, пострадали от тях; както и за провеждане на референдум относно прекратяване на военната помощ за Украйна и непредоставяне на военна помощ на други държави, включително и без изпращане на наши военни лица.

В декларацията на „Възраждане“ се предлага още да се създаде преговорен екип за предоговаряне на условията за членство в ЕС с участие на представители на всички парламентарно представени партии. Този екип ще предоговори условията по сектори, така че да станат по-изгодни за страната ни и ще подсигури по-високи субсидии от настоящите, посочват от партията.

Седма точка в проекта е „приемане на закон за регистрация на чуждестранните агенти по модела на САЩ - The Foreign Agents Registration Act или FARA“.