Политика

Българските реакции за стрелбата: Президентът заяви, че насилието и омразата заплашват демокрацията

От Euronews България Euronews България
Rumen Radev BGNES

И българските държавници и политици остро осъдиха стрелбата срещу Доналд Тръмп.

"Политическото насилие е неприемливо и несъвместимо с демокрацията", се посочва в позиция на Министерския съвет във Фейсбук.

"Категорично осъждам опита за убийство на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп", написа в социалната мрежа Екс държавният глава Румен Радев.

"Насилието и омразата заплашват демократичния процес и са неприемливи. Пожелавам бързо възстановяване на президента Тръмп и на ранените. Изразявам съболезнования на народа на САЩ за невинната жертва", пише още президентът Радев.

"Дълбоко сме шокирани от ужасяващото нападение срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп по време на събитие от предизборната му кампания", написаха от Министерството на външните работи в социалната мрежа "Х".

Осъждам остро опита за покушение над Доналд Тръмп и му желая бързо възстановяване. Насилието няма място в цивилизования и демократичен свят, написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във Фейсбук. Всички трябва да си дадем ясна сметка, че езикът на омразата само разделя обществата ни, пише той.

"В България езикът на омразата между политиците става все по-остър и видим. Разделението между хората е опасно и отдавна предупреждавам, че това няма да доведе до нищо добро. Ето защо още веднъж заявяваме, че разчитаме на политическа зрялост в предстоящата предизборна кампания без език на омразата", казва още Борисов.

Насилието никога не може да бъде решение на политически различия. Стрелбата срещу бившия президент Доналд Тръмп е недопустим акт, написа във Фейсбук съпредседателят на "Продължаваме Промяната-Демократична България" Кирил Петков.

"Пожелавам бързо възстановяване на г-н Тръмп и призоваваме всички политически сили да се обединят в осъждането на подобни актове на насилие", пише Петков.

Демокрацията е възможност за избор, а не отстрел на противника, каза председателят на ДПС Делян Пеевски в изявление, изпратено до медиите.

"Огромна тревога буди ескалацията на политическото противопоставяне и грубото посегателство срещу живота на световен политически лидер, какъвто е кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп. Всички трябва да се обединят в търсенето на диалог, приемане на различията и блокиране на езика на омразата", посочва още Пеевски.

"След стрелбата по министър-председателя на Словакия, днес е имало стрелба и по Тръмп. "Възраждане" осъжда политическото насилие във всичките му форми", съобщи председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Изразяваме пълната си подкрепа за Доналд Тръмп, пожелаваме му бързо възстановяване и победа на изборите наесен", посочва още той.

БСП остро осъжда всяко насилие над личността, всяко  посегателство над политическите права на гражданите да избират и да бъдат избирани, над свободния и честен изборен процес, се казва в позиция на левицата, изпратена до медиите.

Осъждаме опита за покушение срещу единия от кандидатите за президент в САЩ Доналд Тръмп и изразяваме своето безпокойство за последиците, които може да има както върху американската вътрешна политика, така и потенциално върху глобалните отношения. 

Лидерът на ИТН Слави Трифонов пише във фейсбук профила си, че изразява "пълната си подкрепа към президента Доналд Тръмп" и му желае "бързо да се възстанови от отвратителното покушение срещу неговия живот".

"Абсолютно съм убеден, че ние хората по света и най-вече в нашата родина България, не трябва да се разделяме и да воюваме помежду си, а да живеем заедно в мир, комфорт и благополучие. И това не е никакво клише, а нещо, в което истински вярвам", казва той.