Общество

Учен: Поне 1000 г. напред няма да има захлаждане в света

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Всеки месец е най-рекорден през изминалата година от гледна точка на температурите. Когато има "Ел Ниньо" глобалната температура се повишава. Засега го наблюдаваме, че си върви и не спира, но не бива да се притесняваме. Трендът на глобалното затопляне, поне 1000 години няма да настъпи някакво съществено захлаждане, затова трябва да свикнем. Така доц. д-р Елисавета Пенева, ръководител н катедрата метереология и геофизика в СУ "Св. Климент Охридски", коментира в "Добро утро, Европа" климатичните промени в световен мащаб и какви са климатичните рискове в Черноморския регион, както и защо изминалият месец юни се оказа най-топлият от 144 г. насам. 

Лятото ще бъде горещо, но ни очаква една топла есен, топла зима, такава натрупана топлина не може да се разсее толкова лесно, обясни още доц. Пенева. 

 

По принцип учените трудно регистрираме дали нещо е необратимо, нашият климат все повече започва да прилича на Средиземноморския. 

Доц. Елисавета Пенева

По думите й "до голяма степен процесът е необратим, ще върви нагоре затоплянето. Това, което можем да направим - най-лесното е залесяването, което забавя покачването на температурата, както и да ограничим замърсяването, което има ефект върху очистващата способност на околната среда". 

Целия разговор във видеото.