Европа

Украйна ще получи противоракетни системи и боеприпаси от САЩ

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви нов пакет военна помощ за Украйна в размер на 225 милиона долара, включително ракетна система "Пейтриът", която да подсили противовъздушната отбрана на страната. Байдън обяви помощта на среща с украинския президент Володимир Зеленски. Украйна има нужда от разрешение от САЩ и други партньори да изстрелва предоставените от тях ракети с голям обсег по цели, разположени по-навътре в Русия.

 

Искам да обсъдим с президента как можем бързо и решително да спрем руския терор. За нас голям проблем за управляемите бомби. Имаме нужда от някои бързи стъпки, за да премахнем всички ограничения пред нашите войници. Благодарни сме ви също, че ни помогнахте в пестенето на енергия.

Володимир Зеленски – президент на Украйна

Системата за противовъздушна отбрана "Пейтриът" - втората, която САЩ предоставят на Украйна, е една от няколко такива, за които Байдън съобщи тази седмица на срещата на върха на НАТО.

Новият пакет военна помощ в размер на 225 млн. долара включва също така зенитни ракети "Стингър", боеприпаси за високомобилната артилерийска система ХАЙМАРС и повече 155-милиметрови и 105-милиметрови артилерийски снаряди, както и други боеприпаси.

Междувременно Великобритания, САЩ, Германия, Франция, Япония и още 17 държави приеха пакет от инициативи, насочени към подкрепа на Украйна.

Т.нар. "Договор за Украйна" трябва да координира и ускори колективните усилия за посрещане на всеобхватните нужди на Украйна в сигурността, както бе посочено в съвместната декларация от срещата на върха на НАТО и в споразуменията, които всяка една от страните, подписали договора, е сключила с Украйна.