Европа

Хиляди хора се стекоха за отбелязването на 29-ата годишнина от геноцида в Сребреница (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Хиляди хора от Босна и Херцеговина и чужбина се събраха в Сребреница за отбелязването на годишнината от геноцида срещу босненските мюсюлмани от 1995 г.

29 години след трагичното събитие телата на 13 мъже и един младеж бяха положени в постоянно разширяващото се мемориално гробище край Сребреница в Източна Босна.

Повече от 6000 жертви на клането вече са погребани там. Убийствата в Сребреница слагат трагичен край на войната в Босна. Националистическите страсти и териториалните амбиции противопоставят босненските сърби на другите две основни етнически групи - хървати и бошняци, които са предимно мюсюлмани.

Възпоменанието се проведе само няколко седмици след като Общото събрание на ООН гласува 11 юли да бъде обявен за международен ден за размисъл и възпоменание на геноцида в Сребреница. Сърбия и босненските сърби категорично се противопоставиха на приемането на този документ. Политическият лидер на босненските сърби по време на войната Радован Караджич и неговият военен командир Ратко Младич са осъдени за геноцида в Сребреница от специален трибунал на ООН за военни престъпления в Хага.