Свят

Китай прекратява сътрудничество със САЩ в редица области заради Тайван

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

От Пекин прекратяват сътрудничеството си с Вашингтон в редица области. Сред тях попада военната сфера, както и борбата с промените в климата и наркотрафика. Причината - влошените отношения между двете суперсили заради Тайван.

Въпреки че много компании пренасочиха корабите си от натоварения морски път, тези лодки бяха забелязани да плават във водите на протока между Китай и Тайван. 

Това се случва, въпреки че Китай започна военни учения около Тайван, в които се включиха изтребители и 13 военни кораба във водите, които разделят острова от континентален Китай. Бяха изстреляни и далекобойни ракети.

Военните учения са в отговор на посещението в Тайван на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси. 

 

Военните учения на Китай са прозрачни и професионални. Те са в съответствие с вътрешното и международното право и международната практика. Целта ни е да предупредим нарушителите и да накажем силите, които се борят за независимостта на Тайван.

Уан Йи, министър на външните работи на Китай

Мащабът и интензивността на ученията предизвикаха недоволството на Съединените американски щати и други страни. Според Тайван, военните маневри са симулация на нападение срещу острова.

 

Нямаше причина за тази ескалация, която наблюдаваме от страна на Китай. Това, което правят те, е изключително безотговорно. Ние ще продължим усилията си да поддържаме отворени линии за комуникация с Пекин, като същевременно защитаваме нашите интереси и ценности в региона. Светът очаква точно това от Съединените щати и Китай. Ние насърчаваме Пекин да спазва този ангажимент, както и когато става въпрос за диалога относно климата, който беше спрян.

Карин Жан-Пиер, прессекретар на Белия дом

Междувременно Нанси Пелоси продължи азиатската си обиколка с посещение на демилитаризираната зона между Северна и Южна Корея. От Пхенян коментираха, че Пелоси е "най-лошия пример за разрушаване на международния мир и стабилност".