Политика

Нито една партия не се отзова на поканата за разговори от ДПС, вторият мандат е пред провал

От Euronews България Euronews България
Delyan Peevski BGNES (1) Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски. Снимка: БГНЕС

Очаквано вторият мандат за съставяне на правителство в рамките на 50-ото Народно събрание изглежда обречен на неуспех. След като вчера ДПС изпрати покана за разговори до останалите парламентарни партии, с изключение на „Възраждане“, поставяйки срок за отговор до края на днешния ден, политическите сили днес се надпреварваха коя първа ще отхвърли офертата на движението.

Официален отказ да разговарят с ДПС заявиха последователно от „Продължаваме промяната - Демократична България“, ИТН, ГЕРБ и БСП.

В писмо, адресирано до Делян Пеевски, председателят на парламентарната група на ПП-ДБ академик Николай Денков написа:

„Смятаме, че Вашият подход няма как да доведе до управление, което да работи в интерес на страната и да възстанови доверието на избирателите в институциите. Заедно с ГЕРБ вие предизвикахте предсрочните избори, сега е ваша отговорността за създаване на правителство.

Като мотив за отказа от ПП-ДБ изтъкват още липсата на ключови приоритети, сред които върховенство на закона, борба с корупцията, реформи в съдебната власт, в регулаторите, система за провеждане на честни конкурси и пълноправно членство в еврозоната и сухопътен Шенген, предаде БТА.

Парламентарната група „Има такъв народ“ (ИТН) също отговори отрицателно на изпратеното писмо от ДПС, декларирайки, че няма да подкрепи правителство с втория мандат.

В писмото отговор се посочва, че ИТН са убедени, че само експертен кабинет, реализиран с третия мандат и широка парламентарна подкрепа, може да ни извади от политическата, социалната и икономическа криза, в която се намира страната.

По-късно през деня председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов изпрати официален отказ до ДПС за готовността за преговори за съставяне на правителство с втория мандат, съобщи пресцентърът на ГЕРБ.

В писмото Борисов препотвърди позицията на ГЕРБ-СДС, че няма да подкрепи втори мандат при никакви условия. Решението на партията остава непроменено и по отношение на третия мандат.

„Оценяваме Вашите усилия като втора политическа сила да съставите кабинет в рамките на 50-ото Народно събрание, но различията и противопоставянето между парламентарните групи не създават необходимата база за съставяне на стабилно правителство“, се казва още в писмото.

„Разчитаме на политическа зрялост в предстоящата предизборна кампания като предпоставка за съставяне на правителство в следващото Народно събрание“, завършва председателят на ГЕРБ, цитиран в съобщението.

В късния следобед официален писмен отказ за разговори дойде и от БСП, които обявиха, че няма да участват в разговори с ДПС за втория мандат. Такъв отговор подписа и изпрати председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Борислав Гуцанов до председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски във връзка с търсената подкрепа за реализиране на втория мандат.

„ПГ на БСП подхожда с изключително уважение към всички парламентарни групи и техните избиратели, но Националният съвет на Българската социалистическа партия има решение парламентарната група да не участва в разговори за съставяне на правителство с първите два мандата“, посочват социалистите.

Депутатите от ПГ на „БСП за България“ стриктно спазват и се ръководят от решенията на партийните органи, се казва в прессъобщението.

„В тази тежка за страната ни ситуация, ние вярваме, че изход може да бъде намерен с третия мандат. Третият мандат създава възможност за формиране на истински надпартиен експертен кабинет на националното съгласие. Процедурата дава време да се обсъдят приоритети за развитието на България и подобряване на живота на българските граждани. ПГ на БСП вярва, че именно това е пътят за излизане от политическата криза и стабилизиране на страната“, се посочва още в писмото.