Свят

Зеленски призова САЩ да вдигнат рестрикциите за удари дълбоко в руски територии

От Euronews България Euronews България
Volodimir Zelensky AP Президентът на Украйна Володимир Зеленски. Снимка: AP

Украинският президент Володимир Зеленски призова САЩ да вдигнат ограниченията за украински удари срещу руски военни обекти дълбоко в територията на Русия, по-специално срещу летища.

Украинският държавен глава каза това в реч в Института "Рейгън" във Вашингтон, съобщи кореспондент на агенция Укринформ, предаде БТА.

Зеленски отбеляза, че през май и юни Украйна е спряла руската офанзива срещу Харков, включително благодарение на разрешението на САЩ да нанася удари по военни обекти на територията на Русия.

Украинската армия е унищожила също така руски ракетни установки, които са обстрелвали Харков почти ежедневно от повече от две години, каза украинският президент.

"Представете си само какво можем да постигнем, когато бъдат вдигнати всички ограничения. Също така можем да защитим нашите градове от руските планиращи бомби, ако американското ръководство направи стъпка напред и ни разреши да унищожаваме руски военни самолети в базите им. Това би имало незабавен резултат. Очакваме тази стъпка", каза Зеленски.

Освен това Киев ще получи възможност значително да ограничи действията на руската армия в Южна Украйна и да я изтласка оттам, "ако американското ръководство му помогне с необходимите способности за нанасяне на удари в дълбочина срещу руските сили и логистика на Кримския полуостров", допълни украинският лидер.

Зеленски отбеляза, че тези стъпки биха подсилили Украйна, "както и днешното изключително решение на САЩ и партньорите на Киев да доставят на Украйна допълнително пет системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът" и десетки други, като дадат приоритет на противовъздушната отбрана на Украйна".

Той призова също САЩ да подкрепят Украйна в организирането на втора среща на върха за мир тази година, основана на украинската формула за мир - "още по-мощно и наистина решително".

"Необходима ни е тази подкрепа на САЩ", посочи Зеленски.

По-рано беше съобщено, че държави членки на НАТО са обявили изпращането в Украйна на пет стратегически системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът" и САМП-Т, както и на десетки тактически системи за противовъздушна отбрана.

Тридневната срещата на върха на НАТО във Вашингтон приключва утре. Украинската делегация на форума се води от украинския президент Володимир Зеленски, посочва Укринформ.