Свят

Националният парк "Долината на смъртта" в САЩ е най-горещото място на Земята тази седмица

От Euronews България Euronews България

Стотици европейски и американски туристи са привлечени от Националния парк "Долината на смъртта" в Калифорния. Районът е известен като едно от най-горещите места на Земята. Най-високата температура, регистрирана на Земята досега, е там. Долината е и с най-ниска надморска височина в Съединените Американски Щати. Тя се намира и в подножието на най-високия връх в долните 48 щата. Това привлича както европейски, така и американски туристи. 

Жегата е впечатляваща. Усеща се като вълна, която те удря, когато излезеш от колата. Много суха жега е. В Европа, когато стане горещо, например 35 C е много влажно и се потиш много, но тук е сухо. Наистина е различно.

Томас Мрзилек, турист от Швейцария

През уикенда беше регистрирана най-високата температура в “Долината на смъртта” досега от над 53 градуса по Целзий. В събота мотоциклетист почина от високата температура. Друг беше откаран в болница с топлинен удар. Хеликоптерите за спешната медицинска помощ не са могли да се отзоват, тъй като не могат да летят безопасно при температура над 48 градуса по Целзий. 

Израснал съм в пустинята и съм работил в доста екстремни условия през живота си и мога да кажа, че това е различно ниво на горещина. Сега стигнах доста далеч от паркинга за колите. Ако не беше 49 C, бих казал, че е точно до него, но тук, в тази жега, имаш чувството, че си на километри от тях. Всяка крачка, която правиш, отдалечавайки се от автомобилите, ти се струва като много повече.

Тай О'нийл, Асошиейтед прес

В близките дни се очакват още по-екстремни стойности с възможен максимум от 54,5 градуса по Целзий. Повече от 50 милиона души в САЩ се намират в опасно горещи зони. Длъжностните лица призовават хората да вземат предпазни мерки в условията на опасно високи температури.