Икономика

"Булгаргаз" заведе иск срещу "Газпром" за над 400 млн. евро

От Euronews България Euronews България
Gazprom

"Булгаргаз" заведе обещания в средата на месец май иск срещу "Газпром" за над 400 млн. евро заради прекратените доставките от страна на руската компания в края на април 2022 г. - два месеца след началото на войната в Украйна, предаде БГНЕС. 

Днес от „Булгаргаз“ ЕАД съобщиха, че в понеделник стартира арбитражно производство срещу OOO “Газпром Експорт” пред Арбитражния съд при Международната търговска камара в Париж. Заведеният иск е за обезщетение на вреди от над 400 млн. евро, претърпени в резултат на едностранното преустановяване на доставките на природен газ преди повече от две години, в края на месец април 2022 г.

В края на месец май 2024 г. „Булгаргаз” ЕАД изпрати покана до ООО „Газпром Експорт“ за доброволно уреждане на претенцията на българското дружество, съгласно договора между двете компании. След като руската страна не предприе действия за извънсъдебно разрешаване на въпроса, Булгаргаз предприе необходимите стъпки с цел защита интересите на дружеството.

Арбитражният съд при Международната търговска камара в Париж е една от най-авторитетните институции в света, които администрират разрешаване на международни търговски спорове.