Политика

Асен Василев: Радев защитава интереса на Русия и "Газпром", това е срам за президентската институция

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Днес стана ясно че президентът Румен Радев е реферирал към Конституционния съд таксите за руския газ. Това няма да спре закона. От 13 октомври закона работи, на 14 ноември очакваме постъпления. Това заяви министърът на финансите Асен Василев. По думите му президентът Радев не защитава националния интерес, а на Руската федерация.

С това си действие Радев се обяви като защитник на „Газпром“ в разрез на политиката на България и ЕС. Това е срам за президентската институция.

Финансовият министът уточни, че внесените от “Лукойл” средства до момента са в размер на 154 млн. лв. "До 31 октомври трябва да бъдат внесени всички невнесени солидарни вноски авансово, а до 30 ноември трябва да бъде внесена и вноската за ноември. Тези вноски трябва да представляват най-малко 90% от това, което е дължимо в рамките на годината иначе се дължи доста висока наказателна лихва. До края на годината очакваме 400 милиона от „Лукойл“, каза още Асен Василев.

За периода от 2009 г. до 2020 г. цялата група „Лукойл“ е декларирала загуба от 1 млрд 882 милиона, за 2021 година групата е декларирала печалба от 170 милиона, отчете още министърът.

Според Василев „Лукойл“ са подали коригираща декларация за данъците, но НАП са я отхвърлили. Тя е подадена на база на подадени декларации за загуби, посочи още той.

По отношение на това дали България ще се наложи да внася обещетение на Сърбия, Унгария, РСМ заради транзитната такса за газа и дали тази такса ще оскъпи с 20 лв. на мегаватчас газа за тези страни, Асен Василев обясни: “Краткият отговор е не. Таксата не оскъпява газа за нито една от тези страни, защото техните договори са с точка за доставка в съответната страна, т.е таксата единствено намалява печалбите на “Газпром”, смята Василев.