Европа

Стефан Манов: Инфлацията и мигрантският натиск са причините за високите резултати на "Национален сбор"

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Два са основните мотива според френските социолози за силната подкрепа от над 14 милиона души, подкрепили крайнодесния "Национален сбор" на Марин льо Пен. На първо място е покупателната способност на хората – доходите и инфлацията. На второ място е големият мигрантски натиск, който усеща Франция. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ сънародникът ни Стефан Манов от Тулуза, който е и член на Обществения съвет към ЦИК.

Това изкристализира като основни фактори в избора на тези, които гласуваха за "Национален сбор". Трябва обаче да отбележим, че тези дълбочинни процеси, които водят до постепенното покачване на вота за "Национален сбор" не са от вчера, те тлеят през последните години и бавно натрупват силата си.

„Ако погледнем картата ще видим това, което социолозите наричат „периферна Франция“. Големите територии отвъд градските конгломерации и центрове – там вотът за "Национален сбор" доминира. Това са 30 години политика на деинституционализация, това са всички негативни елементи от глобализацията и от това, в което Европейският съюз всъщност се провали, а именно да бъде защита на своите граждани срещу усещането за декласиране“, каза още Манов.

Като фактор той отбеляза и огромния натиск върху редица сектори, като даде за пример фермерите, които са длъжни да изпълняват екологични регламенти, да спазват административни регулации, а от друга страна пазарът на ЕС е залят с евтина стока от трети страни.

Целия разговор вижте във видеото.