Свят

Премиерът на Индия иска да заздрави отношенията с Путин

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Премиерът на Индия посещава Русия за пръв път, откакто Москва започна инвазията си срещу Украйна. Визитата на министър-председателя Нарендра Моди ще включва среща с президента Владимир Путин. Двете страни имат силни връзки още от времето на Студената война като търговски партньори. Конфликтът между Русия и Украйна обаче, усложни отношенията им. Русия започна да развива по-тесни връзки с основния съперник на Индия - Китай. 

 

Тази среща е начин Путин да демонстрира на света, че световните лидери идват да го видят. Той показва, че не е толкова изолиран.

Тереза Фалън - директор на Центъра за изследвания на Русия, Европа и Азия

Въпреки създалото се напрежение Индия ще поддържа близки отношения с Москва. Под ръководството на Моди страната избягва да осъжда действията на Русия в Украйна. Въпреки това той подчертава необходимостта от мирно уреждане на конфликта. 

 

Мисля, че сътрудничеството в областта на отбраната ще бъде приоритетна област. Все още 60% от военните платформи на Индия, които са в експлоатация, са с руски произход. След инвазията в Украйна, имаше известно забавяне на доставките на някои резервни части и платформи. Смятам, че предстои двете страни да сключат военно-логистично споразумение.

Читидж Баджпи - изследовател в Чатъм Хаус

Пътуването на Моди може да помогне на Путин да подобри имиджа си. Развитието на търговията също ще бъде сред водещите теми, които лидерите ще обсъждат. Те имат план за изграждането на морски коридор между пристанищата в Ченай и Владивосток. 

През последната година търговията между двете страни е достигнала близо 65 млрд. долара. Индия е един от главните купувачи на руски петрол.