Цвят

Унгарски учени изследват поведението на застрашени диви коне

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Преди много години те са изчезнали в дивата природа.

Но благодарение на програми за отглеждане в плен днес около 2000 коня на Пржевалски отново препускат из равнините. Стадо, включващо 278 екземпляра, живее в националния парк „Хортобад“ в Унгария. След време животните могат да бъдат откарани в монголските степи, откъдето произхождат техните предшественици. Изследователи от университета „Лоранд Йотвьош“ и университета на Дебрецен използват дронове, за да разберат социалните връзки в стадото.

Един апарат лети високо над конете, а друг приближава на по-малка височина, за да идентифицира отделни индивиди.

 

Опитахме се да получим кадри от въздуха с много висока разделителна способност и да използваме инструменти на съвременната наука, за да разберем сходствата при движенията на конете. С това проучване, което е част от усилията за опазване на видовете в парка „Хортобад“, бихме могли да проверим дали има връзка между редица по-кратки проучвания и дългосрочния мониторинг.

Мате Наги – изследовател от университет „Лоранд Йотвьош“ 

Учените смятат, че при конете на Пржевалски има изградени сложни семейни взаимоотношения, които помагат за сплотеността на цялото стадо. Наблюдението отвисоко помага да се проследи динамиката в групата, да се прогнозира поведението ѝ при различни обстоятелства.

 

Вече знаехме, че конете на Пржевалски живеят в групи, които наподобяват хареми. Тези групи синхронизират поведението си. Но не знаехме, че тяхното общество е толкова сложно.

Каталин Озогани – изследовател от Университета на Дебрецен 

Въздушното наблюдение е дало достатъчно доказателства, че дивите коне живеят в мултисегментирано стадо. В първите години от живота на стадото, харемите, ръководени от мъжки индивиди, са били отделени и рядко са взаимодействали. С течение на времето обаче тези групи се събират, за да образуват голямо стадо. В него харемите все още съществуват, но вече в рамките на колектива. И по този начин животните се движат из резервата.

Многостепенната социална структура, демонстрирана от конете на Пржевалски, е рядка в животинския свят, среща се по-често при маймуните.

Видът е категоризиран като „застрашен“ в червения списък на Международния съюз за защита на природата. Въпреки успеха на програмите за развъждане, липсата на генетично разнообразие в тази малка, разпръсната популация прави конете на Пржевалски много уязвими. 

 

Фестивал на конете в Испания привлича хиляди посетители

Все повече хора се стичат на ежегоден фестивал на конете в Испания, който празнува благородната връзка между човека и животното. Събитието датира от XV век и се провежда всяка година през първата седмица на юли.

 

Идвам от малка, а сега доведох и сина ми. Винаги идваме, защото харесваме фестивала.

жена

От гледането по телевизията до присъствие на живо – това е впечатляващо. Традицията носи красота и грижа за конете.

мъж

На празника млади хора от Сабуседо и околностите му се отправят към планините в ранни зори. Трябва да открия диви коне, да ги върнат в селото и да им подрежат гривите.

С падането на нощта празнуващите се събират, за да опитат хубава храна и вино.