Цвят

Ледът в Антарктида се топи с бързо темпо

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Ако нивата на парниковите газове в атмосферата продължават да се повишават, е възможно да се стигне до голяма загуба на лед. Това твърдят учени от университета в Кеймбридж и Британската антарктическа служба. Те изследват защо ледената покривка на Антарктида е толкова уязвима. Сондажът е използван за извличане на големи 80-сантиметрови парчета ледена сърцевина. Извлечените ледени ядра съдържат въздушни мехурчета, които са пряка проба от 200-годишната атмосфера в Антарктида.

Концентрацията на въглероден диоксид, метан - парниковите газове, които днес причиняват глобалното затопляне, е била много по-ниска в миналото. Това, което показват данните от ледените ядра, е, че светът, в който живеем сега, има безпрецедентни нива на парникови газове.

Д-р Томас Бауска, научен сътрудник в Британската антарктическа служба

Въздушните мехурчета се освобождават, когато ледът се потопи във вода или се разтопи при по-високи температури на околната среда. При средна годишна температура на повърхността от минус 26 градуса по Целзий извличането на ледени ядра в Антарктида е физически труден и бавен процес за учените. Пробите от ледените ядра показват не само състава на въздуха, но и исторически поглед върху моделите на големи загуби на лед в продължение на хиляди години. 

Това, което виждаме в леденото ядро, е, че преди 8000 години височината на ледената покривка на Антарктида е спаднала с над 400 метра само за 200 години. Това е огромно събитие, при което много бързо е бил загубен голям обем лед заради климатичните промени.

Д-р Ейми Кинг, учен от Британското антарктическо изследване

Със своята изложба на Кралското лятно научно изложение екипът от изследователи се надява да повиши осведомеността за промените, настъпващи в Антарктида. Учените подчертават, че значителната загуба на лед може да има пагубни последици за хората по целия свят.