Политика

Петков назначи проверка на „Южен поток“, бил инструмент за влияние на Путин

От Георги Колев Георги Колев Редактор
9398339 Кирил Петков по време на заседанието на МС. Снимка: БГНЕС

Заповед за пълна проверка по всички аспекти на „Южен поток“ ще издаде премиерът Кирил Петков.

Това заяви той на заседание на Министерски съвет.

По думите му, причината е, че партньорите ни виждат корупцията като основен инструмент за влиянието на Путин в нашия регион и в Европа като цяло.

 

Този тип проекти са точно за това, което се говори когато корупцията се използва за инструмент по външна политика от страна на Путин.

Кирил Петков, министър-председател

„Южен поток“ трябваше да изгради нова газопроводна система за доставки на природен газ от Русия до ЕС, с капацитет от 63 милиарда кубични метра газ годишно. През 2015 обаче „Газпром“, който има 50% дял в проекта, отправи предложение за прекратяването му, след като ЕК видя несъответствие с общото законодателство. След това бе дадено началото на „Турски поток“.

 

 

Очевидно, след като бяха направени някакви проверки, след като се видя какви автомобили присъстват на едно конкретно място, се налагат допълнителни проверки.

Министърът на енергетиката Александър Николов

През март беше публикувана информация, че джипове на обединението “Консорциум Аркад”, който построи продължението на газопровода “Турски поток” през България, се ползват безвъзмездно от "Булгартрансгаз", министерствата на околната среда и на енергетиката, а един от тях беше открит в двора на къщата на пиара на Бойко Борисов Севделина Арнаудова.

„Днес ще обсъдим част от резултатите, които постигнахме по време на нашето посещение в САЩ. На него договорихме два кораба с втечнен газ да пристигнат за юни месец на цени, които са значително по-добри от цените на европейските пазари и по-добри от цените на „Газпром“ в този момент. Министерството на енергетиката ще продължи с допълнителните преговори за дългосрочните доставки на газ, но това за първи път дава възможност на България да има истинска диверсификация. За нас това беше една огромна победа“, допълни Петков. 

По думите му има и доста голям напредък за намиране на заместващи самолети F-16 като алтернатива на забавените самолети, които сме поръчали.

"Днес в Министерски съвет вкарваме и дерогация за намаляване на акциза на електроенергията и газа, за да може цените им да бъдат намалени", допълни премиерът.

В сряда министър-председателят проведе среща с вицепрезидента на САЩ Камала Харис. В рамките на разговора им в Белия дом двамата обсъдиха стратегическото партньорство между София и Вашингтон и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в интерес на двете страни.