Европа

Журналист от Великобритания за новия премиер: Стармър ще доближи икономическите отношения на страната с ЕС

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Лятото на 2024 г. е белязано от важни избори в много страни в Европа. Една от тях винаги е подчертавала своята разлика от континента, защото е била световна империя, държавата, разпростряла се на няколко материка. Великобритания, която напусна ЕС, проведе предсрочно парламентарни избори, в които лейбъристите разгромиха управляващите консерватори. Партията на Риши Сунак отбеляза най-ниският резултат в следвоенната история на Обединеното кралство. Защо се стигна до него и какво ще са последиците - по тези въпроси разговаряме с Румяна Вакарелска, журналист в Лондон.

Беше дълго очаквана промяна. Те започна преди 2019 г., когато консервативното правителство на Великобритания, водено от Борис Джонсън, поведе страната към Брекзит. Случиха се и други промени, извън пандемията Ковид-19, ни поставиха в изолация. Резултатът днес показва дългоочакваното желание на британското население за промяна - ще имаме водач, който може да доведе страната в посока с бъдеще, коментира в PriemeTime Вакарелска.

Новият премиер е човек, който искате да имате до себе си в трудна и комплексна ситуация, допълни тя по отношение на Киър Стармър. Неговата кариера е насочена в защитата на правата на човека. Добър е бил академично, човек, който обича и музиката, разказа журналистът.

В първата си реч той обеща обществени услуги за всеки един в държавата. Това отразява същността на една политическа класа, допълни тя, като подчерта, че Стармър няма да бъде премиер само на левите. "Това е човек, който работи по план. Когато работи за икономическото бъдеще на Великобритания, той има индустриален план - който е по средата на т. нар. закон за намаляване на инфлацията", обясни Вакарелска.

Няма планове в момента Великобритания да се присъедини отново към ЕС. Стармър обаче ще доближи икономическите отношения между страната и ЕС, посочи тя. По думите й младите хора са го подкрепили, както и средната класа. 

Целия разговор във видеото.