Свят

Великобритания избира: Лидерите на основните партии дадоха своя глас

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Избирателите в исторически консервативния английски град Хенли на Темза отиват до урните да дадат своя глас за парламентарните избори в Обединеното Кралство. Британците ще изберат 650 депутати, които ще ги представляват в парламента за следващите 5 години. Министър-председателят Риши Сунак изненада собствената си партия на 22 май, когато свика предсрочните избори. След 14 години на власт под управлението на петима различни премиери, консерваторите се очаква да загубят от основната опозиционна партия. А това е лявоцентристката Лейбъристка партия, ръководена от сър Киър Стармър.

По-младото поколение е много по-заинтересовано от промяна. Затова мисля, че каквото и да се случи в Хенли, в страната всичко ще бъде различно. Който и да управлява, ще има много работа. Няма да е лесно.

Патриша Мълкахи, пенсионерка

Избирателните секции отвориха в 7 ч. сутринта и ще затворят в 22 ч. днес. Още преди официалното гласуване, хиляди граждани изпратиха своят вот по пощата.

Бих казал, че Хенли е различен. Той винаги е бил консервативен град. Аз искам да се грижа за децата си и наистина се надявам да има повече пари за образование и изкуство.

Сам Уилкинсън, управител на ресторант

Лидерите на двете основни партии вече дадоха своя вот. Премиерът Риши Сунак гласува заедно със съпругата си Акшата Мурти рано тази сутрин в избирателна секция в Нортълтън, Северен Йоркшир. Ключови теми от кампанията на консерваторите бяха здравеопазването, жилищното настаняване, престъпността и миграцията. Сър Киър Стармър гласува заедно със съпругата си Виктория в Лондон. Според експерти, тези избори ще върнат Лейбъристите на власт след повече от 14 години в опозиция. По време на кампанията Стармър обеща да съживи икономиката, да инвестира в инфраструктурата на страната и да обърне внимание на Националната здравна служба. След затварянето на избирателните секции ще бъде публикувано екзитпол проучване, поръчано от основните телевизионни оператори в Обединеното кралство. Преброяването ще започне веднага. Резултати се очакват в петък сутринта.