Спорт

Злато и сребро от СП до 20 г. в Кали: Миткова спечели титлата в скока на дължина, Саръбоюков със сребро в скока на височина

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 08 06 094528 Снимка: Instagram/worldathletics

Пламена Миткова спечели титлата в скока на дължина на Световното първенство по лека атлетика до 20 години в Кали (Колумбия). Миткова заслужи златния медал след като скочи 6.66 метра при третия си опит, постигайки най-добър резултат в кариерата си до момента.

Предишното най-добро постижение на българката бе 6.58 метра, които тя също записа през настоящия сезон.

Среброто остана за представителката на домакините от Колумбия Наталия Линарес, а италианката Марта Амуин Амани се нареди трета.

Това е първа титла за България от Световно първенство за младежи и девойки през 2018 година, когато Александра Начева стана шампионка на троен скок.

Още един национал спечели медал в Кали. Божидар Саръбоюков стигна до среброто в скока на височина. Българинът, който е балкански шампион в дисциплината, записа 2.10 метра в третия си опит. Преди това той преодоля височини 2.00 и 2.05, като три пъти не успя на 2.14 метра.

Шампион стана Брандън Потингер (Ямайка) с 2.14 м. Също със сребро се окичи Браян Раатс от Република Южна Африка, с когото Саръбоюков подели второто място. Подобно на българина, Раатс преодоля 2.10 метра и сгреши на 2.14.

 

Още спортни новини вижте във видеото: