Спорт

УЕФА наказа турския футболист Мерих Демирал за два мача

От Euronews България Euronews България
Demirallll Twitter Снимка: Туитър

Футболистът на Турция Мерих Демирал получи наказание от УЕФА за два мача и ще пропусне четвъртфиналния двубой от Евро 2024 срещу Нидерландия в събота.

Причината е, че той отпразнува втория си гол срещу Австрия на осминафиналите със знака на ултрационалистическата организация "Сивите вълци". Групировка е част от крайнодясната Партия на националистическото действие (ПНД).

Футболистът заяви, че е планирал да направи знака, който е забранен в Австрия и Франция. УЕФА съобщи, че Демирал не е спазил основните принципи и правила за прилично поведение и е използвал спорта за прояви от неспортен характер. Самото разследване предизвика дипломатическо напрежение между Турция и Германия, като се стигна до привикване на посланици.

Звездата на Англия Джуд Белингам пък се размина само с парична сакция от 20 000 евро. Той направи неприличен жест след изравнителния си гол срещу Словакия, който вкара мача в продължения. Впоследствие "трите лъва" стигнаха до успех с 2:1, а Белингам пое риска да пропусне поне един мач.