Свят

Турският президент Ердоган е готов да посредничи на преговори между Русия и Украйна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Реджеп Тайип Ердоган заяви по време на разговорите си с Владимир Путин в рамките на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество, че Анкара може да се опита да положи основите на споразумение за прекратяване на огъня между Русия и Украйна. Това съобщи Дирекцията по комуникации на турското президентство, цитирана от световните агенции.

Турският лидер е изтъкнал пред руския си колега, че Турция ще продължи да полага усилия за установяването на мир в региона и в света, както и че Турция може да създаде основа за споразумение, което да сложи край на продължаващата война между Русия и Украйна. По думите на Ердоган е възможно постигане на мир, като това да удовлетворява и двете страни.

Двамата лидери са обсъдили и войната в Газа, напрежението в Сирия, борбата с тероризма.

Турският президент е заявил, че „нападенията на Израел над палестинските територии и заплахите му срещу Ливан са насочени срещу регионалния и световния мир“, както и че разпространяването на конфликтите ще нанесе най-големи щети на държавите в региона.

Путин и Ердоган са изразили надежда търговският стокооборот между двете страни да достигне 100 милиарда долара годишно от сегашните около 55 милиарда.