Свят

Путин: Ще развиваме ядрения си арсенал като средство за възпиране

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Владимир Путин е готов да обсъжда въпроси на сигурността с държави-членки на НАТО. Но даде и времева рамка – когато „те узреят за това“.

„Наскоро на среща с ръководството на Министерството на външните работи очертах виждането ни за създаване на равнопоставена и неделима сигурност в Евразия. Ние сме готови за широка международна дискусия по тези ключови въпроси – както с нашите колеги от Шанхайската организация за сътрудничество, Общността на независимите държави, БРИКС, държави от НАТО, наред с други, във време, когато те са готови за това“, коментира руският президент.

Руският лидер обеща да развие ядрения потенциал на страната си и да снабди армията с модерни оръжия.

Нашите планове включват по-нататъшно развитие на ядрената триада като гаранция за стратегическо възпиране и поддържане на баланса на силите в света. Ще укрепим нашия потенциал, ще повишим бойните способности на всички служби на въоръжените сили, ще подготвим за бойно дежурство най-новите системи, които са изработени от нашите дизайнери и инженери.

Владимир Путин – президент на Русия

От изявленията на Путин и на министъра на отбраната Андрей Белоусов стана ясно още, че Москва няма да се откаже скоро от бойните действия, които води в Украйна.

В последните седмици президентът на Руската федерация често използва в реториката си ядрената тема, като не изключва дори ограничено използване на тактическо ядрено оръжие. При условие, че Русия се почувства застрашена.