Политика

Проф. Антоанета Христова: Краят на Пеевски като лидер на ДПС е видим

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Случващото се в ДПС ще се отрази на политическите процеси, аз отдавна смятам, че избирането на двама председатели на ДПС противоречи на всякакви правила в управлението на организациите. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ политическият психолог проф. Антоанета Христова.

Не знам доколко слагането на двама председатели на партията е било добронамерено от страна на Ахмед Доган към Делян Пеевски или е било недобронамерено, именно търсейки криза. Това, че са двама обаче предполагаше криза рано или късно.

проф. Антоанета Христова

„Според мен Пеевски е човек, който не е приет от всички български турци и стилът му на работа не съответства на техния манталитет. Това е една традиционна, йерархично ориентирана партия. Моята прогноза е, че краят на Пеевски като лидер на ДПС е видим. Дали това е краят и на ДПС зависи как ще се оформят процесите вътре и какви решения ще вземе лидерството на партията в рамките на следващата седмица“, каза още Христова.

Според журналиста Илхан Алдай, интригата тръгва от едно от крилата на елита в ДПС, а именно това крило е подвело почетния председател на партията, за да се стигне до ситуацията, на която станахме свидетели във вчерашния ден.

„Това е ситуация в стил „Заради една бълха ще изгорим юргана. Балхата в случая е депутатът с най-голям стаж в групата на ДПС – Рамадан Аталай, който е в парламента от 28 години. Той е имал желание да стане заместник-председател на парламентарната група на ДПС. Проведен е един разговор на Делян Пеевски с Ахмед Доган, в който е било обяснено, че това няма как да стане на база слабите резултати на този човек, който е обиколил 9-10 региона и навсякъде има един отпор срещу него. Предполагам, че в следващите дни Пеевски отново ще разговаря с Ахмед Доган и почетният председател на ДПС ще разбере, че е бил подведен“, каза още Илхан Алдай.

Целия разговор вижте във видеото.