Политика

Политолог: По-вероятно е утре да видим кабинет на ГЕРБ-СДС

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Политологът Христо Панчугов заяви в ефира на "Добро утро, Европа", че по-вероятно е утре да бъде избрано правителство с мандата на ГЕРБ-СДС, тъй като повечето формации в новия парламент имат "споделено нежелание да се ходи на нови избори". 

ПП-ДБ казваха, че ще направи кабинет с ДПС и ИТН, което обаче не се получи. Както винаги, поведението на Борисов, е реактивно. Той отговаря на предизвикателствата, които му се отправят. Отваря си всички възможности. Приложи тезата, която още от преговорите за ротацията - няма окончателно решение, докато не се стигне до гласуване в зала, посочи от своя страна политологът проф. Румяна Коларова.

 

Процедурно правило е. Логиката на това, което прави Борисов, което нарича "трик" - е установено в много европейски парламенти. Не е необходимо веднага да има приемане на кабинет, тоест до няколко месеца да има вот на доверие. 

Проф. Румяна Коларова

Според Христо Панчугов не е желан ход от страна на лидера на ГЕРБ да има "ярки политически лица в посока на носене на политическа отговорност". 

Все пак би предпочел сформиране на коалиция, но на среща няма разбиране. Сложна игра, която е свързана с носене на негативи. 

Христо Панчугов

Начинът, по който говори г-н Борисов, е отражение на очакванията в българското общество. Нека обаче да напомним, че вотът на българските депутати, е индивидуален, допълни той. 

Целия разговор във видеото.