Политика

Първи опит за редовно правителство: Президентът връчи мандат на Росен Желязков от ГЕРБ-СДС

От Euronews България Euronews България

Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на Росен Желязков. Той бе посочен от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Това е голяма отговорност и изпитание", посочи държавният глава и напомни, че мандатът следва да бъде реализиран в рамките на седем дни. Самият Желязков представи състава и структурата на кабинета.

Министерският съвет се състои от премиер, един вицепремиер и 19 министри, изчете Желязков и обяви имената на кабината си, в който влизат членове на настоящето служебно правителство и министри от предишните кабинети "Борисов".

Вицепремиер и министър на иновациите и растежа - Томислав Дончев.

Министър на финансите – Людмила Петкова.

Министър на външните работи – Даниел Митов.

Министър на вътрешните работи – Калин Стоянов.

Министър на регионалнотоп развитие и благоустройството – Николай Нанков.

Министър на труда и социалната политика – Деница Сачева.

Министър на отбраната – Атанас Запрянов.

Министър на правосъдието – Мария Павлова.

Министър на науката и образованието – Красимир Вълчев.

Министър на здравеопазването – Костадин Ангелов.

Министър на културата – Любен Дилов-син.

Министър на земеделието и храните – Георги Тахов.

Министър на околната среда и водите – Ивелина Василева.

Министър на транспорта и съобщенията – Георги Гвоздейков.

Министър на икономиката и индустрията – Теменужка Петкова.

Министър на енергетиката – Делян Добрвв.

Министър на електронното управление – Владимир Божилов.

Министър на туризма – Евтим Милошев.

Министър на младежта и спорта – Красен Кралев. 

 

 

Бойко Борисов: Бюджет, ПВУ и Еврозоната - после отиваме на избори

Това е правителство, което може да сподели отговорност и правителство, в което изцяло ГЕРБ-СДС ще си носят отговорност. В него остават няколко министри от служебния кабинет, които се справят добре.

Това каза лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов пред журналисти, след като кандидатът за министър-председател от партията Росен Желязков представи проектокабинета пред президента.

Ако правителството мине с някой трик – дали някой не дойде, то тогава правителството ще има много кратък живот – не че някой ще го събори, а защото ние ще излезем от него, заяви Борисов.

Лидерът на ГЕРБ-СДС описа трите основни задачи пред кабинета „Желязков“.

Първата и най-важна цел е приемането на бюджета. Втората е Планът за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Еврозоната е политически въпрос и ако има правителство, може да го придвижим. След това спокойно може да отидем на избори, каза Бойко Борисов.

 

Номинираният за вътрешен министър Калин Стоянов обяви, че е поканен лично от Желязков заради работата, която е свършил в служебното правителство и кабинета "Денков".

 

Служебният премиер Димитър Главчев заяви, че ще си отдъхне,  ако редовно правителство бъде избрано. Според него, изборът на служебни министри в проектокабинета "Желязков" говори за приемственост и оценка на работата на служебното правителство.

Кирил Петков: Отказваме правителство с първия мандат

"Няма да подкрепим правителството на ГЕРБ-ДПС, за което си мечтае Пеевски, защото следващите реформи, нужни на България, са невъзможни с тях." Така реагира във Фейсбук съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

 

От партия "Възраждане" потвърдиха  позицията си, че  няма да подкрепят "кабинет на ГЕРБ и ДПС".

А от официалния профил в социалната мрежа "Х" на Ивелин Михайлов, създател и идеолог на партия "Величие", се появи призив за подкрепа на правителството, предложено от ГЕРБ СДС.По-късно стана ясно, че профилът е хакнат. МВР е започнало проверка по случая.

Реакция дойде и от социалистите. Депутатът Иван Иванов обяви, че няма да подкрепят правителство с първия и втория мандат. 

"Предложеният състав на Министески съвет не кореспондира със заявката, която направи ГЕРБ за експертен кабинет."  

 

 

Росен Желязков е роден на 5 април 1968 г. в София. Завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“,. Работи последователно като юрисконсулт, старши юрисконсулт, секретар и кметски наместник в район „Средец“ на Столична община, показва справка на отдел „Справочна“ на БТА. В продължение на три години е адвокат по гражданско и търговско право. През 1998 - 1999 г. е заместник-кмет по направление „Законност и контрол“ на район „Лозенец“ на Столичната община. 

През ноември 2003 г. Росен Желязков е назначен за секретар на Столичната община. Остава на поста до 2009 г., когато е назначен за главен секретар на Министерския съвет. В периода 2011 - 2013 г. е председател на Управителния съвет на Института по публична администрация и представител на Република България в Европейския институт по публична администрация (ЕИПА) в Маастрихт, Кралство Нидерландия.

На 5 декември 2014 г. Росен Желязков е назначен за съветник на министър-председателя Бойко Борисов по въпросите на административната реформа и по въвеждането на електронно управление. Той участва в стратегическото планиране и разработването на политиките в областта на държавната администрация и електронното управление и в изработването на програми в областта на публично-частното партньорство, местното самоуправление и местната администрация. От 28 септември 2016 г. до 15 януари 2018 г., когато е назначен за председател на Комисията за регулиране на съобщенията, Росен Желязков е председател на Държавната агенция "Електронно управление“. На 20 септември 2018 г. е избран от парламента за министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията и заема този пост до 12 май 2021 г.

Желязков е бил депутат последователно от 45-ото до 49-ото Народно събрание, а на 19 април 2023 г. е избран за председател на 49-ия парламент, пост, който заема до 25 април тази година. Народен представител е и в сегашното 50-о Народно събрание.