Политика

Георги Пирински за сформирането на правителство: Оставаме с усещането, че се търси магьосник

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Оставаме с усещането, че се търси магьосник. Това беше едно изказано чувство на почти безсилие от страна на Бойко Борисов. Така коментира въпроса ще има ли правителство бившият председател на парламента Георги Пирински. 

Според него въпросителните около първия мандат са много, но един от основните въпроси е кой ще бъде министър-председателят, предложен от ГЕРБ-СДС.

Добрият кандидат за поста на премиер в настоящата ситуация би бил този, който може да разговаря с възможно най-широк кръг от политическите сили. Истинският въпрос обаче е за какво правителство говорим. Споменават се различни наименования – експертно, на малцинството.

„За мен има един момент, който е особено важен – това е националният суверенитет. Едно правителство, което преди всичко си поставя за задача един много мъчителен процес на възстановяване на надеждата в българските граждани, че има държавни институции, които са способни да обсъждат, приемат и осъществяват политика, която е резултат на чл. 1 на Конституцията – властта произтича от народа“, отбеляза още Пирински.

Според него има два фактора, които карат хората да не гласуват. Единият е усещането, че процесите в страната вървят по съвсем различни правила на тези, които се виждат в предизборната кампания. Другият момент е външният фактор и чувството, че не ние решаваме, а правим това, което ни се подаде отвън като желание за поведение, обясни още Георги Пирински.  

Пирински коментира и оставката на Корнелия Нинова от лидерския пост в  БСП и беше категоричен, че тя в никакъв случай не бива да се кандидатира за още един мандат начело на партията.

"Въпросът не е юридически, а политически и морален", посочи той. 

Целия разговор вижте във видеото.