Свят

Историческо решение - делото срещу Тръмп е върнато на първа инстанция

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Върховният съд в Съединените Щати за пръв път постанови, че президентите имат известен имунитет срещу наказателно преследване. Така съдът удължи забавянето на наказателното дело срещу срещу Доналд Тръмп по обвинения, че е заговорничил да отмени загубата си на президентските избори през 2020 г. и почти прекрати перспективите 45-ия президент да бъде съден преди изборите през ноември. С историческо решение консервативното мнозинство в съда върна делото му на първоинстанционния съд.  

 

Върховният съд постанови, че президентите могат да бъдат освободени от съдебно преследване за действия, които са извършили по време на мандата си. Но в случая с президента Доналд Тръмп той оставя на съд от по-ниска инстанция.Резултатът прави малко вероятно провеждането на съдебен процес преди изборите през ноември и предполага продължително забавяне, преди да се пристъпи към евентуален процес.

Марк Шърман, Асошиейтед прес

Съдът анализира четири категории поведение, съдържащи се в обвинителния акт срещу Тръмп. Те включват: обсъжданията му със служители на Министерството на правосъдието след изборите през 2020 г. и предполагаемият му натиск върху тогавашния вицепрезидент Майк Пенс да блокира сертифицирането на изборната победа на Байдън. А също и предполагаемата му роля в събирането на фалшиви избиратели в подкрепа на Тръмп и поведението му, свързано с нападението срещу Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г. 

Съдът установи, че Тръмп има абсолютен имунитет за разговорите със служители на Министерството на правосъдието, но върна делото на по-долните съдилища, за да определят дали Тръмп има имунитет за останалите три категории. Решението е единствено по рода си в цялата американска история.